Captrain España ampliarà la seva flota en fins a 21 locomotores elèctriques Euro6000 de nova construcció, en règim de lloguer a Alpha Trains. En paral·lel, la companyia d’arrendament de locomotores i trens ha signat un contracte amb Stadler València per a l’adquisició d’aquest multisistema de sis eixos. La Euro6000 forma part de la família EuroDual, locomotores amb la major capacitat de tracció de càrrega del mercat europeu, la qual cosa permet trens més llargs i pesats i, en conseqüència, major rendibilitat als serveis de transport.

La comanda inicial és d’11 unitats, cinc d’elles en ample estàndard i rebran la certificació per a xarxes espanyoles, franceses i luxemburgueses. Això permetrà que s’utilitzin si cal per a la tracció directa de trens des d’Espanya (Barcelona, Tarragona i València) a Europa Central. Les altres sis unitats seran les primeres d’un lot equipat amb ample ibèric per a operar trens de mercaderies pesats a Espanya en les noves línies electrificades de 25 kV, i en concret, a través del túnel de Pallers, de pròxima obertura.

El lliurament de les locomotores, fabricades íntegrament en la planta valenciana d’Albuixec, està prevista per al segon semestre de 2021. La seva principal característica distintiva és la presència de sis eixos, en comparació amb els quatre eixos de la majoria de les flotes europees actuals.

La comanda és el resultat de l’estreta cooperació entre els enginyers de Stadler València, Alpha Trains, Captrain España i la seva matriu, la francesa SNCF. Una cooperació ha permès dissenyar aquest tipus de locomotora per a donar tracció a trens de mercaderies pesants (fins a 1.800 tones) pel Corredor Mediterrani, actualment en construcció en ample estàndard. El corredor té condicions tècniques molt específiques, pel que fa al subministrament elèctric (tres tensions) i a la senyalització (tres sistemes de senyalització diferents), a més de limitacions operatives molt exigents, ja que és una línia mixta que usen tant trens d’alta velocitat per a viatgers com mercaderies pesants.

Per a Stadler es tracta de la primera comanda d’aquesta mena de locomotora. En 2008, la llavors Comsa Rail i Alpha Trains també van comprar la Stadler Euro4000, de la qual s’han lliurat 130 unitats fins avui. En 2018, Alpha Trains va adquirir nou locomotores Euro4001 per a operar a França i a Bèlgica, i ara ampliarà la seva cartera de locomotores Stadler amb l’adquisició d’aquestes unitats elèctriques multisistema.

Segons Frédéric Delorme, director general d’SNCF Freight&Intermodal Business, “el trànsit entre Espanya i la resta d’Europa té un enorme potencial que el ferrocarril ha de començar a capturar a partir d’ara. El transport ferroviari de mercaderies ocupa una quota molt petita del mercat a Espanya, estem convençuts que aquest és un pas important per a començar a incrementar-lo en els trànsits transfronterers a través dels Pirineus”.

Miquel Llevat, president de Captrain España, destaca “el nostre fort compromís per a desenvolupar i ampliar el mercat del transport de mercaderies per ferrocarril a Espanya i maximitzar la utilització de les infraestructures ferroviàries de nova construcció. Continuarem impulsant el desenvolupament sostenible i rendible del transport ferroviari, per a ajudar els països a complir l’objectiu de la Comissió Europea d’aconseguir una quota ferroviària del 30% en 2030”.

Stadler ha venut més de 2.200 locomotores i és referent europeu en tractores dièsel-elèctriques. Aquesta nova comanda suposa la seva entrada en el segment de les locomotores totalment elèctriques, que representa el 90% del mercat total a Europa Occidental, on l’empresa aspira a convertir-se en un proveïdor de referència a mitjà termini.

Font: El Vigía.