•El Grup Freixenet ha estat premiat per la categoria Empresa Privada-Gran Empresa

•Amb aquest premi es reconeix l’esforç de Freixenet per descarbonitzar la seva cadena de transport exportadora cap a Alemanya

•La llavor d’aquest premi es va plantar en el marc del projecte TRAILS, ara fa poc més de tres anys, amb la col·laboració del CSM

El 8 de maig de 2024 es van lliurar els Premis Internacionals de Mobilitat (quarta edició), organitzats per Empresas por la Movilidad Sostenible, una iniciativa que compta amb el suport del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la Fundació CONAMA i la Real Academia de Ingeniería.

Els projectes premiats han destacat per donar solucions de mobilitat innovadores i diferencials, destacant els àmbits de transport escolar, última milla, mobilitat en bicicleta, mobilitat elèctrica, transport públic, mobilitat laboral i intermodalitat.

Entre les tretze categories que contempla el certamen, es troba el Premi Empresa privada – Gran Empresa, que en aquesta ocasió s’ha atorgat al Grup Freixenet, gràcies al seu treball pioner en el sector vitivinícola, realitzant parts de les seves exportacions de producte final en transport multimodal ferroviari, aconseguint una reducció d’entre el 60% i el 92% de les emissions de CO2 per trajecte; i també per participar en projectes pioners per transportar a nivell nacional el seu producte amb vehicles que utilitzen combustible renovable certificat.

Val la pena recordar que aquest projecte premiat a Freixenet té el seu origen en el projecte TRAILS; més concretament, en l’exitós projecte pilot portat a terme el mes de desembre de 2021, amb l’expedició d’un contenidor d’ampolles de cava de Sant Sadurní cap a Alemanya. Aquest pilot va ser portat a terme amb la col·laboració del CSM, el clúster ferroviari In-Move by Railgrup i el Clúster Vitivinícola Català INNOVI.

Arran d’aquell pilot, Freixenet es va marcar l’objectiu d’introduir el transport ferroviari en les seves exportacions cap al mercat Alemany, que és de fet la primera destinació de les seves exportacions cap a Europa, amb uns 2.000 camions expedits anualment, i unes distàncies de transport que ofereixen una rendibilitat interessant en tren.

Freixenet ha analitzat durant aquest temps, en base a l’oferta de serveis disponible, la millor manera de portar el cava cap a Alemanya en tren. Dels seus estudis i treballs, els departaments de logística i medi ambient de Freixenet han arribat a la conclusió de que es poden igualar temps de trajecte porta a porta i costos amb l’opció de transport 100% en camió, amb una reducció d’emissions molt important.

El medi ambient comença a entrar ara de veritat en les estratègies de les empreses. Ara està arribant el moment de passar del compromís a l’acció, i Freixenet està portant a la pràctica aquest principi, amb èxit.