El passat 5 de maig es va celebrar al Teatret del Serrallo, amb més de 120 assistents, la tercera edició del Rail Day Port Tarragona.

La trobada s’ha estructurat en dos blocs temàtics: “Infraestructures ferroviàries” (mercat de terminals intermodals i de mercaderies) i “Serveis ferroviaris”, inclosa en aquest segon bloc en una taula de debat moderada pel CSM i en la que van participar diferents operadors i carregadors ferroviaris: Víctor García, Key Account Manager de CAPTRAIN Espanya SAU; Joaquín Bascuña, Gerent d’Àrea de Mercat Multiproducte, Renfe Mercaderies; Juan Ramírez, director d’operacions, Multrail; i Miguel Àngel Fañanás, responsable de desenvolupament de negoci a Ibèria, MEDWAY.

En aquesta taula va destacar l’impacte de l’increment de preus de l’energia i els combustibles (fins el 250%) que les empreses ferroviàries s’han vist obligades a internalitzar en bona mesura; o l’impacte dels cànons aplicats en els trams de via d’ample estàndard, per la qual cosa els operadors reclamen un cànon diferenciat entre mercaderies i passatgers per assegurar la competitivitat dels primers. També s’han posat de relleu les obres que convertiran el tram Tarragona-Castelló en ample únicament estàndard, que (sempre des del punt de vista dels operadors) farà que operatives nord-sud s’hagin de desviar per Madrid incrementant el trajecte i el cost en un 20%. finalment, s’ha posat de relleu la complexitat de les noves ajudes presentades per part del MITMA, que dificulten traslladar-les als clients finals i el fet que siguin conjunturals i no estructurals, a diferència d’altres països europeus.

Tots els ponents han coincidit en el fet que ara que ens trobem en un moment clau per al ferrocarril, i no s’ha d’esperar a situacions extraordinàries per prendre mesures estructurals i de caràcter permanent per impulsar un sector més sostenible i eficaç per avui i demà.